Kardamonowe orzechowo- czekoladowe ciastka

Pyszne, kruche, kardamonowe z nutellą i orzechem włoski. Nic dodać nic ująć.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 45 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciastka:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego kardamonu

Dodatkowo:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g kremu czekoladowego (np. nutelli)
  • 150 g połówek orzecha włoskiego

Krem czekoladowy przekładamy do rękawa cukierniczego.

Gorzka czekoladę łamiemy na cząstki, przekładamy ją do metalowej miseczki, którą umieszczamy we wrzątku i mieszając łyżką rozpuszczamy powoli czekoladę.


Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier. Rondel umieszczamy na małym palniku i podgrzewamy składniki na małym ogniu cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Gdy składniki się połaczą ściągamy rondel z palnika i pozostawiamy płyn do ostygnięcia.

W misce łączymy przesianą mąkę, proszek i kardamon. Do suchych składników dodajemy olej, roztrzepane jajko i przestudzone mleko. Składniki zagniatamy dłonią lub łyżką drewnianą aż się połączą.

Powstałe surowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Ja pozostawiłam na całą noc, dopiero drugiego dnia wypiekałam ciasteczka.

Ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na oprószonej mąka stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 4 mm. Z płatu za pomocą okrągłej formy wyciągamy krążki. Surowe ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem w ok 3 cm odległościach. Surowe ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 Celsjusza przez 15-20 minut - do zrumienienia (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i połowę ciasteczek z wierzchu zdobimy kleksem gorzkiej czekolady oraz orzechem włoskim. Na pozostałej części ciasteczek, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy warstwę kremu czekoladowego który przykrywamy połówkami ozdobionych ciastek.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon