Jogurtowiec z jabłkiem na cynamonowym spodzie

Nadmiar cynamonowych ciastek z czekoladą, mus z jabłek i jogurt z kolorowymi kawałkami galaretki. Polecam bo palce lizać .... mniam

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 350 g ciastek cynamonowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła

W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło.

Czekoladę łamiemy w drobne kostki i wkładamy ją do rondelka w którym wcześniej umieściliśmy masło. Rondel kładziemy na najmniejszym palniku i na bardzo małym płomieniu doprowadzamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników. Powstała masę ściągamy z palnika.

Ciastka przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka gnieciemy je na pył. Zgniecione ciastka przesypujemy do miski do której wlewamy rozpuszczona czekoladę z masłem. Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie łączymy składniki.

Powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Ciasto przekładamy na godzinę do lodówki.


Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 l masy jabłkowej (powideł jabłkowych)
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Powidła jabłkowe przekładamy do rondelka, dodajemy do nich dwa opakowania sypkiej galaretki, mieszamy. Rondel umieszczamy na najmniejszym palniku i przesmażamy ze soba składniki około 15 minut - nie zapominamy o mieszaniu.

Przesmażona masę ściągamy z palnika i pozostawiamy przestudzenia.


Składniki na masę jogurtową:
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 3 x galaretka spożywcza - czerwona (truskawkowa), zielona (agrestowa), pomarańczowa (brzoskwiniowa)
  • 3 x 200 ml wrzącej wody

Do trzech misek wlewamy po 200 ml wrzącej wody. W osobnych miseczkach rozpuszczamy galaretki, które następnie przestudzone wkładamy do lodówki by dobrze zastygły.

Zastudzone galaretki wykładamy z lodówki, kroimy w kostkę (lub w inne niewielkie kształty :-) ).

We wrzącej wodzie (1/4 szklanki wody) rozpuszczamy żelatynę spożywcza i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski przelewamy jogurt naturalny. Do jogurtu dodajemy cukier puder, ziarna wanilii oraz letnią, płynną żelatynę. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do masy jogurtowej dodajemy kolorowe kostki galaretek i jeszcze chwilę mieszamy.

Masę najlepiej przygotować gdy masa jabłkowa jest już zastygnięta.


Wykonanie:

Na zastygnięty spód cynamonowo- czekoladowy wykładamy, równomiernie masę jabłkową. Tortownicę wkładamy ponownie na 30-60 minut do lodówki by zastygła. Po upływie podanego czasu blaszkę z ciastem wykładamy z lodówki i na masę jabłeczną wykładamy masę jogurtową. Tak przygotowane ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/10/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon