Imbirowe kruche ciasteczka - bombki

Miały być pieczątki ale nie zachęcały wyglądem Małego no to na jego życzenie dodałam biała czekoladę i marcepan :-). I wyszło krucho, imbirowo, czekoladowo po prostu pysznie.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 35 ciastek.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto imbirowe:
  • 250 g mąki pszennej/ tortowej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem, mielonym imbirem i dodajemy masło oraz całe jajko. Za pomocą noża siekamy składniki a następnie dokładnie zagniatamy aż uformujemy kulę. Ciasto szczelnie owijamy folią spożywcza i umieszczamy w lodówce na około godzinę.


Do ozdoby:
  • 250 g białej czekolady- polewy czekoladowej
  • 200 g marcepanu
  • barwniki spożywcze- niebieski, czerwony, zielony, różowy, fioletowy,żółty
  • kolorowe perełki cukrowe

Marcepan dzielimy na sześć części i każdą z nich barwimy innym barwnikiem spożywczym. Z marcepanu zabarwionego na czerwono formujemy niewielkie wałeczki które formujemy wstążki a ich środek zdobimy perełką cukrową.

Każdy kawałek barwionego marcepana (osobno) wałkujemy na grubość 3 mm między dwoma płatami papieru do pieczenia. Za pomocą foremek wycinamy bombki, które zdobimy marcepanowymi wstążeczkami.

Białą kuwerturę rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu (lub łamiemy ją na niewielkie kawałeczki, umieszczamy je w misce np.metalowej- a metalową miskę umieszczamy we wrzącej wodzie).


Wykonanie:

Po godzinie ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy na płat o grubości 5-7 mm i za pomocą foremki wycinamy ciastka. Surowe ciastka układamy na wcześniej przygotowanej blaszce i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone, upieczone ciasteczka z wierzchu polewamy biała czekoladą do której przyklejamy marcepanowe ozdoby. Ozdobione ciasteczka zostawiamy na około 20 minut by czekolada ładnie na nich zastygła.

Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 16/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon