Imbirowe choinki

Zielono mi ... :-) już powoli mój syn rozgląda się za choinką którą będzie dekorować. Ja tym czasem postanowiłam wypróbować jego chęci i poprosiłam aby udekorował moje imbirowe choinki cukrowymi, kolorowymi płatkami. Przyznam, że zrobił to perfekcyjnie :).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto imbirowe:
  • 300 g mąki pszennej/ tortowej
  • 170 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1, 5 łyżeczki sproszkowanego imbiru

Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę oraz zielony barwnik spożywczy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 2.


Dodatkowo:
  • kolorowe płatki cukrowe
  • cukrowe gwiazdki

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i sypkim imbirem. Do suchych składników dodajemy masło i za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremek (3 wielkości foremek np, 8x8 cm, 6x6 cm i 3x3 cm)wycinamy kwadraty, które przecinamy na pół po przekątnej. Z surowych ciastek, bezpośrednio na blachach do pieczenia formujemy choinki - zdjęcia pomocnicze powyżej

Ciasteczka pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.

Każdą choinkę dekorujemy zielonym lukrem oraz zdobimy kolorowymi płatkami cukrowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon