Gwiazdki cynamonowo-migdałowe

Już powoli czuć i widać przedsmak zimy a co za tym idzie tych najpiękniejszych w roku Świąt. Z małym dziś zrobiliśmy dziś próbę generalną jeśli chodzi o małe gwiazdeczki i wyszło pysznie .... a zapachniało niesamowicie cynamonem w całym domu....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 400 g zmielonych migdałów w skórkach (lub orzechów laskowych)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 surowe białka (z jajka wielkości L)
  • szczypta soli

Składniki na lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 surowe białko

Do miski wlewamy białko, dodajemy cukier puder i za pomocą pałki drewnianej rozcieramy składniki aż uzyskamy biały, jednolity lukier.


Wykonanie:

Zmielone migdały mieszamy z cynamonem.

Do osobnej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy składniki na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy do momenty połączenia się składników. Do powstałej masy dodajemy migdały wymieszane z cynamonem i całość mieszamy łyżką drewnianą. Powstałe ciasto przekładamy na podsypana cukrem pudrem stolnicę i lekko podsypując ciasto cukrem pudrem wałkujemy je na grubość 1 cm. Za pomocą foremki wykrajamy gwiazdki które układamy na blaszkach do pieczenia (warto ciasteczka przekładać na blachę szerokim nożem). Każdą gwiazdkę z wierzchu smarujemy (za pomocą pędzelka) białym lukrem.

Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 130-140 stopniach Celsiusza przez około 12 minut, na najniższej półce piekarnika (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu blachę z ciasteczkami wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon