Gwiazdki biało-czarne

Oj już powoli słychać świąteczne piosenki, gdzie nie gdzie sypło śniegiem, coś niesamowitego zaczyna unosić się w powietrzu i tak, tak u nas powoli budzi się duch świąt...

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 100 g smalcu
  • 2 surowe żółtka
  • 1 surowe, całe jajko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Składniki na polewę czekoladową:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka

Czekoladę łamiemy na drobną kostkę i przekładamy ją do rondelka. Do naczynia z czekoladą dodajemy masło i mleko. Składniki wstawiamy na mały palnik i doprowadzamy do ich połączenia. Podczas roztapiania się składników cały czas je mieszamy. Powstałą polewę ściągamy z palnika.


Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 2 pisaki lukrowe, cukrowe białe
  • kuleczki ryżowe w białej czekoladzie

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy masło, smalec, kwaśną śmietanę, jajko, żółtka. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy naturalne kakao - zarabiamy kakaowe ciasto. Oba ciasta formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy duże i małe gwiazdki- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia.

Duże, ciemne gwiazdki oblewamy białym lukrem i układamy je na kratce by ociekły z jego nadmiaru. Małe gwiazdki z jasnego ciasta oblewamy polewą czekoladową i układamy je na środku o lukrowanych, ciemnych gwiazdek (tak samko robimy z dużymi jasnymi gwiazdkami-polewamy je ciemną polewą, a małe ciemne gwiazdki lukrujemy). Ciasteczka pozostawiamy by zastygły na nich polewy. Następnie każde ciasteczko dodatkowo zdobimy esami-floresami i kuleczkami ryżowymi w białej czekoladzie.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon