Grysikowiec z malinami

Ciasto z mojego dzieciństwa - proste w wykonaniu ciasto na bazie kaszy manny, na herbatnikach, galaretka i malinki. Nic dodać nic ująć.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na masę grysikową:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kaszy manny (ekspresowej)
  • 1 laska wanilii

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, cukier oraz ziarna z jednej laski wanilii. Rondel ze składnikami umieszczamy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i dokładnie łączymy składniki - najlepiej w tym celu użyć miksera by nie powstały grudki. Kasze mannę gotujemy 7 minut, cały czas mieszając/ miksując. Gdy nasza masa zgęstnieje ściągamy ją z palnika.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku malinowym
  • 700 ml wrzącej wody
  • 500-600 g malin
  • 250 g grubych herbatników

We wrzątku rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy je go lekkiego stężenia.

Maliny myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.


Wykonanie:

Spód blaszki wykładamy herbatnikami a następnie wylewamy na nie masę grysikową.

Uwaga !!!: masę grysikowe wykładamy gorącą na spód, nie czekamy aż przestygną.

Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

Gdy masa grysikowa już zastygła, wykładamy blaszkę z lodówki i wykładamy na nią lekko stężałą galaretkę. W galaretce umieszczamy malinki.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by galaretka dobrze stężała.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon