Gruszki w cieście francuskim

A dziś gruszki otulone w cieście francuskim i dla odmiany faszerowane pijanymi bakaliami.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 6 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 200 g bakalii (śliwki, rodzynki, morele, orzechy itp.)
  • 100 ml nalewki gruszkowej lub rumu
  • 6 sztuk dużych gruszek
  • białko z jajka kurzego

Wykonanie:

Bakalie kroimy w drobne kawałeczki, wsypujemy do miseczki i zalewamy je alkoholem. Zalane bakalie warto odstawić na dobę by dobrze nasiąkły płynem.

Białko wlewamy do miseczki i lekko je podbijamy.

Ciasto francuskie odwijamy z folii, za pomocą szklanki wycinamy z niego 6 okręgów a następnie pozostałe ciasto kroimy w 1,5- 2 cm paski.

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, od spodu za pomocą łyżki wycinamy gniazdo i pamiętamy by nie odciąć ogonka. Miejsce wyciętego gniazda zapełniamy (po same brzegi) pijanymi bakaliami. Każdą gruszkę owijamy paskami ciasta francuskiego (również spód gruszki owijamy ciastem) - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane gruszki smarujemy roztrzepanym białkiem, umieszczamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy je w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu gruszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy (również wyśmienicie smakują z polewą czekoladową :) ).

Smacznego


Data publikacji: 16/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon