Francuskie kwadraciki z masą i truskawkami

Domowe ciasto francuskie, czekoladowy krem, trochę śmietany kremówki, truskawki i jeszcze więcej czekolady.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Oba płat dzielimy na prostokąty o wymiarach 10 x 6 cm, przy czym w jednym z nich wycinamy otwory o średnicy 4 - 4,5 cm - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe kwadraty pieczemy w 220-240 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika do przestygnięcia


Składniki na masę budyniową:
  • 600 ml mleka
  • 2 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (2x 40 g)
  • 5 łyżki cukru kryształu
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek alkoholu

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 500 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.

Masę budyniową przekładamy do worka cukierniczego bez końcówki.


  • 500 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy by składniki się nam dobrze połączyły. Następnie kremówkę przekładamy do worka cukierniczego -ja nie zakładałam końcówki. Worek z kremem na czas przygotowywania ciasteczek wkładamy do lodówki.


Do ozdoby:
  • 20 sztuk dużych truskawek
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 g deserowej czekolady

Osobno - deserową czekoladę i ciemną czekoladę siekamy drobno, przekładamy je do miseczek np. metalowej, którą umieszczamy we wrzącej wody-rozpuszczamy.

Truskawki zanurzamy w ciemnej czekoladzie i pozostawiamy na papierze do pieczenia do zastygnięcia.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone prostokąty nakładamy warstwę masy czekoladowej, którą przykrywamy ciastkiem z wyciętym otworem. W otwór wyciskamy dość spory keks śmietany kremówki który zdobimy

Smacznego


Data publikacji: 23/05/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon