Focaccia z oliwkami, rozmarynem i solą

Tym razem polecam przepis na focaccię z oliwkami, rozmarynem, różową solą i oliwą z oliwek. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale dzięki jego wielokrotnemu rozciąganiu – focaccia ma dużo dziurek, jest gruba, bardzo puszysta i chrupiąca. Przepis ten wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu typu poolish i dość długiego wyrabiania ciasta – ale naprawdę warto. Polecam!

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę do pieczenia z piekarnika.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na zaczyn -poolish:
  • 320 g mąki pszennej typ 550
  • 340 g wody
  • 1 g świeżych drożdży

Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 170 g wody
  • 85 g oliwy z oliwek
  • 340 g mąki pszennej typ 550
  • 15 g soli
  • 6 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 200 g kolorowych oliwek (czarnych i zielonych)
  • sól różowa do posypania
  • 3-4 łyżki oliwa z oliwek do polania ciasta

Wykonanie:

Około 14 godzin wcześniej przygotujemy zaczyn: mąkę, wodę i drożdże mieszamy dokładnie w misce, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawić na około 1 godziny w temperaturze pokojowej (do czasu, gdy zaczyn zacznie wyraźnie pracować czyli na powierzchni powinny być widoczne pęcherzyki powietrza). Następnie zaczyn wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia zaczyn wyjmujemy z lodówki, odkrywamy miskę z folii i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

W wodzie (170 g) rozpuszczamy drożdże

Ocieplony zaczyn łączymy z wodą w której rozpuściliśmy drożdże (170 g) i dokładnie mieszamy. Następnie do masy dodajemy oliwę z oliwek, mąkę, sól i ponownie dokładnie mieszamy. Wyrabiamy dość luźne i lepkie ciasto. Ciasto należy zagniatać przynajmniej przez około 10 minut ręcznie. Gry nasze ciasto jest juz w odpowiedniej konsystencji przykrywamy je czysta, suchą ścierką i pozostawiamy w misce wysmarowanej olejem na 15 minut. Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na blat wysmarowany olejem i rozciągnąć je na kształt wałka o długości ok. 30-40 cm, a następnie złożyć jego boki do środka. Czynność tę należy powtórzyć kilka razy. Na początku ciasto będzie bardzo lepkie, jednak nie należy podsypywać go mąką. Podczas składania w cieście wytworzy się gluten i zacznie się ono stawać coraz bardziej elastyczne. Aby ułatwić sobie składanie i rozciąganie ciasta dobrze jest również wysmarować sobie ręce olejem. Wyrobione ciasto ponownie wkładamy do miski i tym razem przykrywamy je szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Czynność rozciągania i składania ciasta należy powtórzyć jeszcze dwa razy ,co 30 minut (w trakcie wyrastania ciasta). Z każdym złożeniem ciasto będzie stawało się coraz bardziej elastyczne.

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i dłońmi rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy. Wierzch ciasta smarujemy oliwą z oliwek, czubkami palców zrobić w cieście wgłębienia, układamy oliwki, rozmaryn i posypujemy je solą różową. Tak przygotowana focaccie pozostawiamy na około 30 minut by podrosła.

Wyrośnięta przekąskę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczoną focaccietę pozostawiamy do przestygnięcia, kroimy na kostki lub prostokąty i podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego


Data publikacji: 16/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon