Faworki tanie

W książce Jana Czernikowskiego znalazłam niesamowite przepisy na faworki, chrusty i pączki. Postanowiłam usmażyć faworki tanie ale nadać im kształt wiatraczków by wyglądały ciekawiej i kolorowo. Faworki wyszły bardzo smaczne dlatego też polecam je na karnawał.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 40 sztuk wiatraczków.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej /tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub rzepakowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżka octu

Składniki na lukier śmietanowy:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
  • 2 łyżki suszonych owoców Goji
  • kilka łyżek powideł śliwkowych

Tłuszcz wlewamy do garnka, który wstawiamy na średni palnik.

Tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy nasze wiatraczki będą gotowe do smażenia.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier pudrem, olej, jajko, kwaśna śmietanę oraz ocet i z podanych składników zagniatamy bardzo gęste ciasto które wyrabiamy około 40 minut , uderzając je wałkiem. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą suchą ścierką i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po ochłodzeniu się ciasta, porcjami wałkujemy je na lekko oprószonej mąka stolnicy płat o grubości - do 2 mm. Ciasto kroimy w kwadraciki o bokach około 7-8 cm, rogi nacinamy i co drugi zawijamy do środka, bardzo dokładnie zlepiając wierzchołki. Wiatraczki smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (po 3-4 sekundy z każdej strony). Usmażone faworki wykładamy łyżką cedzakową z tłuszczu i odsączamy na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu lukrujemy je,środek dekorujemy "kroplą" powideł śliwkowych i owocami Goji.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon