Eklerki z masą kawową

Dawno nic nie piekłam z ciasta ptysiowego i dlatego postanowiłam zrobić eklerki uwielbiane przez miliony. A że uwielbiam kawę i orzechy to nie mogło owych składników zabraknąć. I wypiek wyszedł przedni bo szybko zniknęły - i nie, nie zjadłam ich sama zjawiło się kilku chętnych na ową słodkość.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 18 eklerków.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką pszenną / tortową.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem ciastek.


Składniki na ciasto:
  • 75 g margaryny / masła
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 duże jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W rondelku umieszczamy wodę i tłuszcz. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy ze sobą składniki na gładką, jednolitą masę ( za pomocą łyżki). Wyłączamy palnik. Ciasto przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem.

Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowane blaszki wyciskamy eklerki. Pamiętamy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia urosną.

Ciastka pieczemy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a następnie przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza (funkcja termoobieg). Przez pierwsze 5 minut nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie i zrobi się twarde.

Upieczone eklerki odkładamy do przestygnięcia.


Składniki na masę kawową:
  • 700 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 1/8 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy kawę- tak by powstał nam bardzo gęsty syrop - i pozostawiamy do przestygnięcia

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder oraz syrop z kawy i jeszcze chwilę miksujemy składniki.

Ubitą śmietanę kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie skręconej gwiazdy i na czas przygotowywania eklerów umieszczamy ją w lodówce.


Dodatkowo:
  • 250 g białej czekolady
  • 100 g migdałów

Białą czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, umieszczamy ją w niewielkiej misce. Miseczkę zanurzamy we wrzącej wodzie ale tak by woda nie nalała się nam do czekolady, czekoladę delikatnie mieszamy i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę.

Orzeszki siekamy na drobne kawałeczki.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone eklerki przecinamy poziomo. Spód napełniamy kawową śmietaną, przykrywamy druga częścią eklera, polewamy biała czekoladą i posypujemy posiekanymi migdałami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/09/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon