Eklerki z masą adwokatową

Ciasto parzone idealnie komponuje się z masą adwokatową, którą bardzo szybko się robi. Ładnie ozdobione gorzką czekoladą oraz białą nasilają większą ochotę do ich skosztowania.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 18 eklerków.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką pszenną / tortową.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem ciastek.


Składniki na ciasto:
  • 75 g margaryny / masła
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 duże jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W rondelku umieszczamy wodę i tłuszcz. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy ze sobą składniki na gładką, jednolitą masę ( za pomocą łyżki). Wyłączamy palnik. Ciasto przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem.

Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowane blaszki wyciskamy eklerki. Pamiętamy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia urosną.

Ciastka pieczemy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a następnie przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza (funkcja termoobieg). Przez pierwsze 5 minut nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie i zrobi się twarde.

Upieczone eklerki odkładamy do przestygnięcia.


Masa adwokatowa:
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g masła
  • 200 ml adwokatu

Do rondelka wlewamy 350 ml mleka. Do kubka wlewamy 150 ml mleka i dodajemy budynie i cukier kryształ. Mleko w garnuszku doprowadzamy do zagotowania i następnie wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut - cały czas mieszamy by powstały budyń się nie przypalił. Po zagotowaniu przykrywamy go i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy alkohol i łączymy wszystko.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i odkładamy do lodówki do lekkiego stwardnienia.


Do ozdoby:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego / słonecznikowego
  • 125 g margaryny
  • 50 g białej czekolady

Margarynę kroimy w drobną kostkę. W niewielkim rondelku umieszczamy połamaną gorzką czekoladę, margarynę, olej, wodę, cukier i kakao. Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Powstałą masę czekoladową ściągamy z palnika i odstawiamy na 5 minut by lekko zastygła.

Białą czekoladę ścieramy wiórki.


Wykonanie:

Zimne ciastka przecinamy podłużnie w proporcji 1//3 do 2/3. Na podstawę eklerka wyciskamy masę i zamykamy drugą częścią ciastka (zdjęcie poniżej). Eklerka oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami białej czekolady.

Ciastka odstawiamy do lodówki na godzinę a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/01/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon