Eklerki z czekoladową pianką i truskawkami

Ciasto ptysiowej jest po prostu prze pyszne a połączone z delikatną, czekoladową nutą i soczystymi, ogrodowymi truskawkami..mmmm...poezja smaku.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 18 eklerków.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką pszenną / tortową.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem ciastek.


Składniki na ciasto:
  • 110 g margaryny / masła
  • 13/4 szklanki wody (125 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 3 duże jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W rondelku umieszczamy wodę i tłuszcz. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy ze sobą składniki na gładką, jednolitą masę ( za pomocą łyżki). Wyłączamy palnik. Ciasto przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem.

Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowane blaszki wyciskamy eklerki. Pamiętamy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia urosną.

Ciastka pieczemy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a następnie przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza (funkcja termoobieg). Przez pierwsze 5 minut nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie i zrobi się twarde.

Upieczone eklerki odkładamy do przestygnięcia.


Składniki na czekoladową kremówkę:
  • 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 3 duże łyżki masła czekoladowego
  • 3 duże łyżki naturalnego kakao

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy masło czekoladowe oraz naturalne kakao i jeszcze chwilę miksujemy składniki.

Ubitą śmietanę kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie skręconej gwiazdy i na czas przygotowywania eklerów umieszczamy ją w lodówce.


Składniki na różowy lukier:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • kilka kryształków różowego barwnika spożywczego

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier, barwnik spożywczy i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • czerwona, cukrowa posypka

Truskawki myjemy, suszymy, wycinamy im końcówki i przecinamy na pół.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone eklerki przecinamy poziomo. Wierzch eklerków polewamy różowym lukrem i posypujemy cukrową posypką. Spód napełniamy potrójną warstwą czekoladowego kremu na który układamy połówki truskawek i przykrywamy druga częścią eklera.

Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 10/06/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon