Drożdżówki kokosowe z budyniem

Uwielbiane przez mojego synka drożdżówki z dużą ilością budyniu śmietankowego lub waniliowego w lukrze i wiórkach kokosowych.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 18 sztuk.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 surowe żółtka
  • 60 g cukru
  • 50 g roztopionej margaryny lub masła

Składniki na masę:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru (40g)
  • 3 łyżki cukru kryształu

Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 250 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 150 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Surowe żółtka wlewamy do miski, dodajemy do niech resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki, wycinamy w płacie ciasta okręgi (średnica 6-8 cm), które układamy z zachowaniem dużych odstępów na blaszce do pieczenia. Okręgi przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nasze okręgi już wyrosną, w środku każdego robimy wgłębienie, pozostawiając około 1,5 cm obręczy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Do naszych zagłębień nakładamy budyń. Tak przygotowane kołaczyki pieczemy w 130-140 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się nam zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do lekkiego przestygnięcia.

Brzegi kołaczów (ciasto) smarujemy lukrem i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

Podajemy.

Smacznego


Wiosenne słodkości!


Data publikacji: 27/04/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon