Drożdżówki z borówkami i migdałową kruszonką

Ten tydzień będzie u mnie jagodowy więc kolejną moją propozycją będą drożdżówki z owymi owocami i niesamowicie migdałową kruszonką. Polecam gorąco.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki od 12-16 sztuk.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżki maślanki
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 całe, surowe jajko
  • 50 ml oleju rzepakowego/ słonecznikowego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  • 500 g borówek świeżych lub ze słoika
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru kryształu

Jeśli używamy jagód ze słoika to odsączamy je od soku. Natomiast jeśli do przyrządzenia drożdżówek użyjemy świeżych owoców dodajemy do nich cukier i mąkę i dokładnie łączymy składniki.


Składniki na kruszonkę migdałową:
  • 150 g startych migdałów bez skórki
  • 75 g mąki pszennej typ 450
  • 75 g cukru kryształu
  • 105 g zimnego masła

Do miski wsypujemy zmielone orzechy, mąkę, cukier i masło. Z podanych składników zagniatamy jednolitą masę.


Dodatkowo:
  • 1 małe jajko

Jajko wbijamy do małej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn:

mleko lekko podgrzewamy i przelewamy do miski do której dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Miskę z rozczynem przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy go do podwojenia, potrojenia swojej objętości.

Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy maślankę, resztę cukru, jajko, olej i sól. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Powstałe ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę którą wcześniej lekko oprószyliśmy mąką. Ciasto chwilę zagniatamy a następnie wałkujemy na płat o grubości 1,5 cm. Z płatu ciasta za pomocą formy wycinamy kwadraty / prostokąty, które pozostawiamy do podrośnięcia. W wyrośniętych cząstkach ciasta, za pomocą szklanki spłaszczamy ich środek, który wypełniamy owocami.

Brzegi surowych drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem a ich wierzch posypujemy kruszonką.

Tak przygotowane drożdżówki pieczemy 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja: termoobieg).

Upieczone drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je choć do lekkiego przestudzenia.

Smacznego


Data publikacji: 25/07/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon