Drożdżówki czekoladowe z wiśniami

Dziś proponuję połączyć gorzką i mleczna czekoladę z ciastem drożdżowym - zapowiada się pysznie prawda?. Do tego wiśniowe dodatki- budyń i oczy wiście wiśnie.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 18 sztuk.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe czekoladowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 310 ml letniego mleka
  • 100 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
  • 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej

Składniki na masę:
  • 600 ml mleka
  • 2 opakowanie budyniu o smaku wiśniowym bez cukru (2 x 40g)
  • 3 łyżki cukru kryształu

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy pozostałą część mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Surowe żółtka wlewamy do miski, dodajemy do niech resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę wraz z gorzkim kakao i wlewamy zaczyn, pozostałe mleko, oba rodzaje rozpuszczonej czekolady i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski, zarabiamy przez chwilę i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki, wycinamy w płacie ciasta okręgi (średnica 8 - 10 cm), które układamy z zachowaniem dużych odstępów na blaszce do pieczenia. Okręgi przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nasze okręgi już wyrosną, w środku każdego robimy wgłębienie, pozostawiając około 1,5 cm obręczy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Do naszych zagłębień nakładamy budyń. Na budyniu układamy po 5-6 sztuk wydrylowanych wiśni- zdjęcia pomocnicze powyżej. Obręcze drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Tak przygotowane kołacze pieczemy w 130-140 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się nam zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/08/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon