Drożdżowe ślimaki serowe

Proste drożdżowe ciasto wypełnione kilkoma gatunkami serów, suszonymi pomidorami i oliwkami. I przekąska na piknik gotowa. Pyszna, domowa, sycąca po prostu idealna.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 16 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na drożdżowe ślimaki:
  • 400 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 250 g ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 200 g dojrzałego sera cheddar
  • 150 g sera typu feta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g oliwek czarnych
  • 50 g zielonych oliwek
  • ketchup

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Oliwki ciemne i zielone kroimy w krążki.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozpuszczone masło oraz mieszaninę mleka i drożdży. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gęste ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do dłoni (gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki, lub gdyby było zbyt suche – mleka).

Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną lekko mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach 30 cm x 45 cm. Ciasto smarujemy ulubionych ketchupem, posypujemy starty serem, pokruszonym serem typu feta, pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i zwijamy w rulon - jak na zdjęciu powyżej.

Następnie roladę kroimy na plastry o grubości mniej więcej 1-2 cm.

Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.

Wyrośnięte bułki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/06/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon