Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami i żytnią kruszonką

Nie zawodne ciasto drożdżowe połączone z jakże sezonowymi owocami - w tym wypadku brzoskwiniami- i idealną przenno-żytnią kruszonką. Idealne ciasto które zaspokoi rządze nie jednego łasucha.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła
  • 110 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 jajka

Składniki na kruszonkę:
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 70 g cukru

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier oraz masło. Składniki rozcieramy palcami tak długo, aż powstanie kruszonka.


Dodatkowo:
  • 8 sztuk brzoskwiń
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Owoce myjemy, suszymy i przecinamy na pół.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy by ją przesuszyć.

Mleko wlewamy do niewielkiego rondla , podgrzewamy. Z podgrzanego mleka odlewamy 5 łyżek mleka do kubeczka. Do mleka w kubeczku dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Składniki dobrze łączymy. Powstały zaczyn przykrywamy sucha, czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W osobnym rondelku roztapiamy masło.

Do niewielkiego garnka wlewamy 2 szklanki wody. Naczynie powinno być na tyle wąskie by położyć na niej miskę ale tak by nie dotykało wody.

Do miski plastikowej lub metalowej wbijamy jajka i dodajemy do nich cukier kryształ. Miskę wkładamy do garnka w której gotuje się nam wrzątek - jajka z cukrem ubijamy na parze na jasnozłotą masę. Ubite jaja ściągamy z pary. Dodajemy rozczyn z drożdży - mieszamy. Następnie wlewamy powoli mleko - cały czas mieszamy.Dodajemy mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto z 5 minut. Następnie wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odstawiać od łyżki (ręki). Ciasto przekładamy do formy. Na jego wierzchu układamy połówki brzoskwiń (skórką do dołu), posypujemy obficie kruszonką. Następnie surowe ciasto przykrywamy sucha i czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 1 godziny gdyż nie chciałam by było bardzo wysokie).

Gdy ciasto zwiększy swą objętość wkładamy je do lekko nagrzanego piekarnika. Surowe ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Tuż przed podaniem ciasto z wierzchu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Nie kroimy ciepłego ciasta bo zrobi się nam zakalec.

Smacznego


Data publikacji: 11/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon