Drożdżowe ciastka z jabłkiem

Wielkimi krokami podąża w naszą stronę Złota Polska Jesień i temu nie może zabraknąć w kuchni, w śród wypieków jabłek. Proponuję pyszne, drożdżowe ciasteczka nadziane jabłkami z cynamonem.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 32 rożki.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 surowe żółtka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g masła miękkiego

Składniki na nadzienie:
  • 5 dużych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy im gniazda i kroimy w niewielką kostkę.

W misce mieszamy ze sobą sok z cytryny, cynamon, miód oraz jabłka.


Dodatkowo:
  • 2 surowe białka
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Białka wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy letnie mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Surowe żółtka wlewamy do miski, dodajemy do niech resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 2,5 cm. Następnie z płatu wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Na jedną połówkę powstałego kwadrata kładziemy dość pokaźną ilość farszu - podczas pieczenia jabłka się kurczą. Boki kwadratów smarujemy wodą i sklejamy je ze sobą.

Przed pieczeniem rożki smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.

Surowe rożki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż się ładnie zazłocą (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do ostygnięcia.

Przestudzone słodkości posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/09/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon