Donaty z gałką muszkatołową

W tym roku postanowiłam usmażyć donaty z dodatkiem gałki muszkatołowej dla urozmaicenia smaku. Oczywiście na moim wypieku nie zabrakło lukru i kolorowej posypki.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 kopiata łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 /2 kieliszka spirytusu

Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać go gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 3 łyżki kolorowej posypki cukrowej
  • około 1 l oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Olej przelewamy do głębokiego rondla.


Wykonanie:

Do małego rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło. Składniki podgrzewamy do momentu ich połączenia się.

W misce rozdrabniamy drożdże do których dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, otartą skórkę z cytryny, alkohol i płynne składniki z rondelka. Wszystko łączymy ze sobą aż roztopią się drożdże. Do płynnych składników dodajemy żółtka a następnie mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż odklei się od łyżki drewnianej (około 20 minut).

Następnie na podsypanej mąką stolnicy, należy rozwałkować ciasto na placek o grubości 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi, a za pomocą kieliszka dziurki w nich.

Do garnka nalewamy około 1 l oleju. Podgrzewamy go na średnim palniku. Do gorącego oleju wrzucamy ciastka z dziurką. Usmażone odsączamy je na chusteczkach papierowych. Przestudzone pączki polewamy lukrem cytrynowym i zdobimy kolorową posypką cukrową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon