Domowe nachosy

Kto nie lubi chrupkich przekąsek, które idealnie nadają się nie tylko na imprezkę z przyjaciółmi ale także do wieczornego filmu. Mąż mój nudził, nudził i wynudził domowe nachosy. Prosty, domowy, zdrowy sposób na zagryzkę. Polecam.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dwie- trzy blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 80 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy wodę i olej. Płyny doprowadzamy do zagotowania (i ściągamy z palnika).

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kukurydzianą, sól, oba rodzaje papryk oraz kurkumę. Do suchych składników dodajemy zagotowany płyn z olejem i za pomocą łyżki wyrabiamy ciasto (nie rękoma bo się poparzymy). Zarobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy na około 10-15 minut by przestygło.

Podsypując lekko mąką stolnicę (ja podsypywałam kukurydzianą) ciasto wałkujemy partiami na płat o grubości 1-2 mm i za pomocą formy wycinamy kwadraty o wielkości 10 x 10 cm które przecinamy po przekątnej.

Surowe trójkąty, za pomocą szerokiego noża układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza około 10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu nachosy zsuwamy z blachy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/06/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon