Czekoladowo - migdałowe ciasteczka

Uwielbiam czekoladę i migdały. Dlaczego by nie opychać się nimi w pysznych ciasteczkach? Przepis na tak zaserwowaną pyszność zamieszczam poniżej.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na 35 sztuk.


Składniki:
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g margaryny lub masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g posiekanej na kawałki gorzkiej czekolady
  • 70 g posiekanych migdałów

Wykonanie:

Margarynę/ masło przekładamy do garnuszka i wstawiamy na palnik. Margarynę roztapiamy na bardzo małym ogniu. Po uzyskaniu substancji płynnej odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy z gorzkim kakaem. Do miski wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Dosypujemy do jajek cukier i mikserem ubijamy na jednolitą masę. Przestudzoną margarynę stopniowo wlewamy do masy , dalej ubijając. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy. Do powstałej masy dosypujemy czekoladę i migdały i wszystko razem mieszamy. Powstała masa powinna być zwarta.

Włączamy piekarnik do nagrzania.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy na wcześniej wyłożonej blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 12-14 minut.

Odstawiamy do ostygnięcia na kratce. Po czym je podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon