Czekoladowe maślane ciasteczka

Proste, pyszne, czekoladowe ciasteczka maślane ozdobione domową polewą czekoladową, marcepanem i ulubionymi bakaliami. Po prostu żyć i nie umierać :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na trzy blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na czekoladowe ciastka maślane:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 surowe jajka (wielkość L)
  • 50 g naturalnego kakao

Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 8 łyżki mleka
  • 2 łyżki prawdziwego rumu

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Składniki na masę marcepanową :
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 3 łyżki likieru amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Dodatkowo:
  • suszone owoce Goji
  • pestki dyni
  • suszona żurawina
  • ususzone morele
  • kolorowe perełki cukrowe

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z naturalnym kakao.

Do miski przekładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo jaja oraz przesiana mąkę wraz z naturalnym kakao- ucieramy.

Powstałe surowe ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości około 1 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciastka (dziurki w ciastkach robimy za pomocą grubszej słomki).

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12 -15 minut, na jasny kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Ostudzone ciasteczka zanurzamy w polewie czekoladowej i układamy na kratce by czekolada ociekła (z nadmiaru). Następnie każde ciastko z wierzchu zdobimy łezką domowego marcepanu w który wbijamy ulubione bakalie.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon