Czekoladowe biszkopty z masą grysikową

Delikatne, czekoladowe, ucierane biszkopciki tym razem przełożyłam masą grysikową- prostą, smaczną, odżywczą i tanią. A do tego dołożyłam trochę białej czekolady i wszelakiego rodzaju bakalie

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 4-5 blach do pieczenia.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g naturalnego kakao

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z naturalnym kakao i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy szklanką okręgi.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na czekoladową masę grysikową:
  • 8 łyżek kaszy manny (grysiku)
  • 8 łyżki cukru kryształu
  • 500 ml mleka
  • 300 g miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Mleko wlewamy do rondla i wsypujemy do niego cukier kryształ oraz dodajemy ziarenka wanilii. Rondel ze składnikami kładziemy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się płynu wsypujemy kasze mannę i energicznie mieszamy by nie powstały nam grudki. Grysik gotujemy 5-6 minut. Ugotowana kasze ściągamy z palnika, przykrywamy folia spożywczą (lub talerzykiem) i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny grysik i rozcieramy dokładnie składniki do momentu ich całkowitego połączenia się.


Dodatkowo:
  • 200 g białej polewy czekoladowej
  • morele suszone
  • kostki ananasa kandyzowanego
  • wiśnie kandyzowane
  • owoce Goji
  • orzechy nerkowca
  • orzeszki ziemne

Białą polewę czekoladową roztapiamy według wskazówek na opakowaniu.


Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych biszkopcików czekoladowych zdobimy z wierzchu biała czekoladą oraz wszelakiego rodzaju bakaliami i orzechami.

Na pozostałą część biszkopcików wyciskamy (za pomocą worka cukierniczego) masę grysikową, którą przykrywamy ozdobionym ciasteczkiem.

Ciasteczka umieszczamy na około 2 godziny w lodówce by się dobrze skleiły, masa zastygła i by same ciasteczka zmiękły.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon