Czekoladowe biszkopty z kremem kokosowym i owocami granatu

Kolejny raz skusiłam się na przygotowanie delikatnych, czekoladowych biszkoptów które przełożyłam kremem kokosowym i udekorowałam owocami granatu. Oczywiście nie zabrakło białej czekolady.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 35 sztuk ciastek.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g naturalnego kakao

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z naturalnym kakao i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy okręgi szerokie na 10 cm.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na masę kokosową:
  • 450 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 łyżek wiórek kokosowych ( waszych łyżek- kokosu nigdy za wiele :))
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki lub likieru kokosowego

Do kubka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim trzy łyżki budyniu śmietankowego a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Do rondla wlewamy 4350 ml mleka i wsypujemy do niego pół szklanki cukru kryształu. Rondel kładziemy na najmniejszym palniku. Składniki w naczyniu doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Powstała masę gotujemy 4-5 minut, ciągle mieszając by nam nie przywarła do garnka. Gotową masę ściągamy z palnika , przykrywamy pokrywką/ talerzykiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło przekładamy do makutry ( ewentualni miski i miksujemy) i za pomocą pałki ucieramy na puch. Do utartego do białości tłuszczu , stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie rozcieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol i jeszcze raz łączymy składniki.

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką. Worek z masą na około 20-30 minut wkładamy do lodówki by lekko stwardniała ale na tyle by można ja było bez problemy wyciskać.


Dodatkowo:
  • 250 g białej czekolady
  • 1 duży owoc granatu

Owoc granatu obieramy ze skórki a następnie z błony. Odkładamy 2 łyżki ziaren granatu (będą do dekoracji ciasta).

Białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy ją.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone biszkopty czekoladowe przekładamy kremem kokosowym. Wierzch każdego, złożonego ciastka polewamy obficie biała czekoladą i zdobimy owocami granatu.

Tak przygotowane ciastka umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce by krem którym są biszkopty przełożone -stwardniał i dobrze skleił ze sobą ciasteczka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/01/2018


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon