Czekoladowe biszkopty z kremem czekoladowym

Niesamowicie pyszne, delikatne, mocno czekoladowe, ucierane biszkopty, które nie od dziś królują w mojej kuchni. Tym razem te pyszności postanowiłam połączyć pysznym, aksamitnym kremem czekoladowym powstałym na bazie jajek, ozdobione delikatną nutą lukru i kwiatów marcepanowych.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 4-5 blach do pieczenia.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g naturalnego kakao

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z naturalnym kakao i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy kwadraty (u mnie wymiar 10x10 cm).

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na masę czekoladową:
  • 2 całe jajka
  • 120 g cukru kryształu
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich ( nie koniecznie)

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego kakao. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu łączymy składniki. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop czekoladowy. Gotowy syrop ściągamy z palnika.

Do dość szerokiego garnka nalewamy wodę ( 2 szklanki) i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Do szklanej lub metalowej miski wsypujemy cukier kryształ i dodajemy do niego całe jajka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą (miska ze składnikami nie może dotykać wody). Składniki ubijamy nad parą na puszystą, jasnozłotą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy gęsty syrop czekoladowy i dalej ubijamy (na najniższych obrotach miksera). Czynność tą wykonujemy przez około 5 minut. Miskę z masą ściągamy z pary wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu wlewamy stopniowo masę czekoladową i dokładnie ucieramy składniki. Do powstałej masy czekoladowej wlewamy rum - łączymy składniki. Do gotowego kremu dodajemy orzechy i lekko łączymy wszystko ze sobą.

Gotową masę wkładamy na godzinę do dwóch do lodówki.

Lekko zastygniętą masę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką.


Składniki na czerwoną masę marcepanową :
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały, czerwony barwnik spożywczy i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem )lukier ma być gęsty) Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.


Dodatkowo:
  • kilka płatków płatków kokosowych

Wykonanie:

Marcepan wałkujemy na grubość 3-4 mm między dwoma płatami papieru do pieczenia a następnie za pomocą foremki wycinamy płatki z których formujemy kwiaty w środek, których wkładamy po kilka połamanych płatków kokosowych.

Połową upieczonych, przestudzonych biszkoptów zdobimy lukrem i zdobimy kwiatem marcepanowym.

Na pozostałą część biszkoptów wyciskamy warstwę kremu czekoladowego, który przykrywamy ozdobionym biszkoptem.

Tak przygotowane ciastka umieszczamy na około godzinę w lodówce by zmiękły i masa dobrze je skleiła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/01/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon