Czekoladowe babeczki z musem brzoskwiniowym

Lekkie, biszkoptowe, czekoladowe babeczki z dodatkiem orzeźwiającego musu brzoskwiniowego powstałego na bazie sypkiej galaretki brzoskwiniowej Delecta i jogurtu naturalnego. Do tego dodajemy świeże, pachnące, krajowe brzoskwinie i polewamy od serca ciemna polewą czekoladową Delecta.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Należy przygotować 12 sztuk silikonowych foremek na mufinki.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 2 całe, surowe jajka (wielkość L)
  • 80 g cukru pudru Delecta
  • 70 g maki pszennej / tortowej
  • 20 g naturalnego kakao Delecta

Do miski przesiewamy mąkę wraz z naturalnym kakao. Białka oddzielamy od żółtek.

Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywno. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier puder (cały czas miksujemy) a następnie żółtka. Składniki ubijamy do uzyskania jasnozłotej masy . Teraz mikser odkładamy i za pomocą trzepaczki łączymy masę jajeczną z przesianą mąką- do masy jajecznej dodajemy po łyżce połączonej mąki pszennej z kakao i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.

Surowa masę przekładamy do foremek sylikonowych i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w piekarniku by lekko przestygły a następnie wykładamy je z piekarnika.


Składniki na mus brzoskwiniowy:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku brzoskwiniowym Delecta
  • 100 ml wrzącej wody
  • 200 ml jogurtu naturalnego

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę o smaku brzoskwiniowym Delekta i pozostawiamy ją do przestygnięcia. Następnie z przestudzoną galaretką łączymy jogurt naturalny.


Dodatkowo:
  • 100 g ciemnej polewy czekoladowej Delecta
  • 3-4 brzoskwinie

Polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu.

Owoce myjemy, suszymy i kroimy na 24 plastry.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z foremek sylikonowych i obcinamy im "garby". Babeczki ponownie umieszczamy w foremkach sylikonowych i zalewamy je po same brzegi foremek lekko tężejącym musem brzoskwiniowym. Wierzch musu zdobimy (dwoma )plastrami brzoskwini. Tak przygotowane babeczki umieszczamy na 30 minut w lodówce.

Tuż przed podaniem każdą babeczkę, z wierzchu polewamy ciemną polewą czekoladową Delekta.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon