Czarodziejski tort piętrowy

Tort powstał na zamówienie mojego syna, na jego n- te urodziny. Miał być kolorowy, z lodem, cukierkami, piętrowy i oczywiście czekoladowy. Z jednej strony nie mógł być mały bo na prawie 20 osób więc pomysł mi się spodobał- dzieci są genialne i maja szalone pomysły ;-). Upiekłam. Mina dziecia mego bez cenna jak i gości.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dużą tortownicę o średnicy 30 cm oraz o średnicy 15 cm.

Przed każdym pieczeniem biszkoptu należy umyć, wysuszyć, natłuścić i oprószyć czysta bułką tartą tortownicę.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopty (tortownica o średnicy 30 cm):
  • 3 x 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3 x 3 całe duże jajka
  • 3 x 80 g masła
  • 3 x 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 x 3 łyżki mleka
  • 3 x 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 x 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy 3/4 szklanki mąki pszennej/tortowej wraz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.

Do rondelka wkładamy 80 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.

Całe jajka (3 sztuki) wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na 10 minut w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.

Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.


Składniki na biszkopty (tortownica o średnicy 15 cm):
  • 3 x 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3 x 1 całe duże jajko
  • 3 x 40 g masła
  • 3 x 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 x 1 łyżka mleka
  • 3 x 1 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 x 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy 1/2 szklanki mąki pszennej/tortowej wraz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.

Do rondelka wkładamy 40 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.

Całe jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na 10 minut w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.

Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.


Składniki na masę czekoladową:
  • 6 sztuk całych, surowych jajek (wielkość L)
  • 400 g cukru kryształu
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 250 ml mleka
  • 500 g miękkiego masła
  • 2 kieliszki spirytusu lub wódki

Mleko wlewamy do rondla, wstawiamy na palniku i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i energicznie łączymy składniki. Powstała masę chwilę gotujemy by stała się gęsta. Gotową masę czekoladową ściągamy z palnika.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 15-20 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną, czekoladą oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.


Składniki na masę śmietanową:
  • 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy by składniki się nam ładnie połączyły. Ubitą kremówkę na czas przygotowania tortu wkładamy do lodówki.

Do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie małej, wąskiej gwiazdki umieszczamy 1,5 szklanki ubitej śmietany kremówki. Worek cukierniczy wraz ze śmietana na czas przygotowywania tortu umieszczamy w lodówce.


Składniki na poncz:
  • 3/4 szklanki mocnego naparu kawowego
  • 1 kieliszek spirytusu

W niewielkiej misce łączymy alkohol wraz z naparem kawowym.


Składniki na masę marcepanową:
  • 500 g cukru pudru
  • 500 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/3 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Dodatkowo:
  • 250 g m&m orzechowych
  • 100 g czekoladowych gwiazdek
  • czekoladowe batoniki w różnych kształtach (łącznie 4 sztuk)
  • 5 sztuk cukierków - galaretek w czekoladzie
  • kolorowe posypki cukrowe
  • wafel w kształcie stożka
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 100 g suchych biszkoptów
  • kolorowe barwniki spożywcze

Suche biszkopty kruszymy i łączymy z kremem czekoladowym. Z ciasta formujemy kulkę.

Powstały marcepan dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek barwimy na inny kolor ( niebieski, szafirowy, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony, różowy itp.). Gdy już zabarwimy marcepan odrywamy odcinamy 1/3 czerwonego marcepanu i odkładamy na bok. Z kolorowych marcepanów robimy wałeczki które skręcamy po 2-3 sztuki i zwijamy w rożnej wielkości ślimaki. Odłożoną część czerwonego marcepanu wałkujemy na płat i nie do końca owijamy nim kulkę powstała z biszkoptów i czekolady ale zostawiamy jej nadmiar - zdjęcie pomocnicze powyżej. Czerwoną kulkę zdobimy kolorową posypką cukrową a na wierzch umieszczamy wafel.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone biszkopty nasączamy obustronnie ponczem i przekładamy masą czekoladową - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie przełożone masą biszkopty wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu (gdy masa już stwardnieje i sklei dokładnie ze sobą biszkopty) wykładamy ciasto z lodówki i boki oraz wierzch ciast smarujemy ubitą śmietaną kremówką. Następnie na duże ciasto nakładamy małe. Śmietaną którą mamy w worku cukierniczym wyciskamy łodygi do kolorowych świderków marcepanowych oraz rozetki wokoło złączenia się dużego i małego krążka oraz u podstawy dużego krążka - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na torcie układamy marcepanowe, kolorowe świderki, m&m, batoniki, galaretki w czekoladzie, gwiazdki czekoladowe a na szczycie "loda". Ciasto ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki by śmietana na torcie się schłodziła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/09/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon