Cynamonowe zawijasy

Pewna osoba uwielbia cynamon i do tego ciasto drożdżowe. Postanowiłam połączyć ze sobą owe składniki i zrobić wyborne, słodkie, bardzo cynamonowe zwijańce. Idealne do każdego płynu - mleka, kawy czy herbaty.

Ocena: Rate Rate Rate Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej/ pszennej (typ 450)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 130 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • 80 g roztopionego masła

Składniki na nadzienie:
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki mielonego cynamonu

W niewielkiej miseczce mieszamy cukier z cynamonem.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Surowe, całe jajko oraz żółtko wlewamy do miski, dodajemy do niech resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto nam już wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Płat ciast smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszaniną cukru i cynamonu i zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę - zdjęcia pomocnicze powyżej Roladę kroimy na ukos -tworząc kawałki i bokach ok 2 cm x 7 cm - zdjęcia pomocnicze powyżej. Każdy kawałek przyciskamy drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta. Surowe zawijańce układamy na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną ( najlepiej po 4 drożdżówki na blachę). Blachę z surowymi drożdżówkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je w 180°C przez 15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczone drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia (zdejmujemy je z blachy dopiero po przestudzeniu gdyż ciepłe mogą się połamać.

Podajemy.

Smacznego


Jesienne słodkości!


Data publikacji: 23/09/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon