Ciasto z tęczową galaretką

Proponuję zrobić iście kolorowe, orzeźwiające, lekkie i do tego z dodatkiem brzoskwiń ciasto. Jest niesamowicie smaczne i uwaga - na jednym kawałku nie przestaniecie.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki na białkowca z makiem:
  • 3/4 szklanki surowych białek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g stopionej margaryny
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę oraz aromat migdałowy (miksujemy), następnie wsypujemy suchy mak i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.

Surowe ciasto z białek przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego białkowca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę serowo-śmietanową::
  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Żelatynę spożywczą rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski dodajemy do niego cukier i ubijamy na puch za pomocą miksera. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo ser biały na przemian z wiórkami kokosowymi i chwile miksujemy. Następnie do masy wlewamy lekko stężałą żelatynę i dokładnie łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 2 sztuki sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
  • 2 sztuki sypkiej galaretki o smaku truskawkowym
  • 2 sztuki sypkiej galaretki o smaku agrestowym
  • 3 x 750 ml wrzącej wody
  • 6-7 sztuk dorodnych brzoskwiń

Owoce myjemy, przepoławiamy i dzielmy każdą połówkę na 3 cząstki.

W trzech osobnych rondlach rozpuszczamy we wrzącej wodzie galaretki ( 750 ml wrzącej wody na 2 sypkie galaretki). Galaretki pozostawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Blaszkę w której piekliśmy białkowca wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Na dnie blaszki umieszczamy upieczone, przestudzone ciasto na które równomiernie rozkładamy masę serowo - śmietanową. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto wykładamy z lodówki i na wierzch serowo-śmietanowej masy wykładamy lekko stężałą galaretkę o smaku truskawkowym i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce na około godzinę. Po godzinie wykładamy ciasto i na stężałą galaretkę wylewamy galaretkę o smaku agrestowym - ciasto ponownie na godzinę wraca do lodówki. Gdy agrestowa galaretka na cieście juz stężała wylewamy na nią galaretkę o smaku brzoskwiniowym i ciasto umieszczamy w lodówce. Po 20 minutach ciasto wykładamy z lodówki i na lekko stężałej galaretce brzoskwiniowej rozkładamy owoce lekko wciskając je w galaretkę. Ciasto ostatecznie wędruje na 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/06/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon