Ciasto z musem, truskawkami i biszkoptami

Lekkie, jogurtowe ciasto na popularnych biszkoptach "języczkach", z niesamowicie truskawkowym musem... i jeszcze więcej truskawek.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm,

Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na mus owocowy:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np. o smaku truskawkowym
  • 150 ml wrzącej wody
  • 350 g truskawek

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę.

Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i truskawką wycinamy ogonki. Za pomocą blendera owoce mielimy na miazgę. Zmiażdżone owoce łączymy z rozpuszczoną wcześniej sypką galaretką.

Płynnymi owocami wylewamy formę i wstawiamy do lodówki by galaretka z owocami dobrze stężała.


Składniki na mus jogurtowy:
  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej do ciast i deserów
  • 100 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Jogurt naturalny łączymy z cukrem pudrem i z rozpuszczoną żelatyną spożywczą.


Dodatkowo:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 9 sztuk podłużnych biszkoptów ("języczków")

Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i w 12 truskawkach średniej wielkości wycinamy ogonki. Pozostałe truskawki pozostawiamy z ogonkami.


Wykonanie:

Z lodówki wyciągamy formę z zastygnietymyi owocami na które wylewamy lekko stężały równomiernie mus jogurtowy. Do musu jogurtowego lekko wkładamy truskawki (ostrym czubkiem w dół) a następnie na wiech musu układamy podłużne biszkopty. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 3-4 godziny w lodówce.

Gdy masy dobrze się już zsiądą- ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy z formy i jego wierzch, tuż przed podaniem zdobimy truskawkami. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/05/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon