Ciasto z musem gruszkowym

Delikatny biszkopt czekoladowy z niesamowitym musem gruszkowym przygotowanym z goździkami, cynamonem, imbirem a do tego nieziemski puch bitej śmietany z kakao i migdałami w czekoladzie....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 20 cm.

Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 50 g cukru kryształu
  • 50 g maki pszennej / tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną wraz z naturalnym kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek.

Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywno. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier puder (cały czas miksujemy) a następnie żółtka i mleko. Składniki ubijamy do uzyskania jasnozłotej masy . Teraz mikser odkładamy i za pomocą trzepaczki łączymy masę jajeczną z przesianą mąką- do masy jajecznej dodajemy po łyżce połączonej mąki pszennej z kakao i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.

Surowa masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika.


Składniki na mus z gruszki:
  • 2 kg mocno dojrzałych, słodkich gruszek
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 4 -5 sztuk goździków
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki wody

Gruszki obieramy, wycinamy im gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z grubym dnem.

Do owoców dodajemy masło, wodę, cynamon, imbir, goździki i dusimy wszystko na małym ogniu do czasu aż zmiękną i częściowo się rozpadną (około 15 minut). Podczas gotowania gruszki dość często mieszamy by nie przywarły do rondla. Gdy nasze gruszki zmiękną, wykładamy goździki i dodajemy do nich sypkie galaretki - dokładnie łączymy składniki. Teraz za pomocą blendera miażdżymy owoce w rondlu i pozostawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 1 l śmietany do tortów ( lub 1,5 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów + 3 łyżki cukru pudru)
  • 2-3 łyżki naturalnego kakao
  • 100 g migdałów w czekoladzie

Krem śmietanowy (lub też śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem) wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.


Wykonanie:

Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy czystym papierem do pieczenia. Na spód blachy kładziemy upieczony, przestudzony biszkopt czekoladowy na który wykładamy przestudzony mus gruszkowy. Formę z biszkoptem i musem umieszczamy na około godzinę w lodówce (by mus stężał). Następnie na mu wykładamy krem śmietanowy, jego wierzch posypujemy naturalnym kakao i zdobimy migdałami w czekoladzie. Tak przygotowane ciasto schładzamy około 2-3 godziny w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon