Ciasto z granatem, śmietanką i biszkoptem piernikowym

Owoc granatu, śmietana kremówka, przyprawa do piernika - z takiego połączenie wyszło mi pyszne ciasto a do tego zapachniało świętami Bożego Narodzenia.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 27cm x 20 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik


Przepis na biszkopt piernikowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do miski, za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, gorzkie kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Żółtka oddzielamy od białek. Do Żółtek dodajemy cukier puder i ubijamy na jednolitą, złotą masę. Do miski w której mamy białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i powoli, stopniowo do białek dodajemy ubite żółtko z cukrem. Cały czas ubijamy do momentu połączenia się składników. Następnie za pomocą łyżki drewnianej należy wmieszać do powstałej masy suche produkty. Robimy to stopniowo i bardzo powoli. Gdy połączymy już składniki, surowy biszkopt przekładamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik żeby nie oklapł i powoli ostygł.


Przepis na masę:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36% do ciast, deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej (nie koniecznie)
  • 2 owoce granatu

Obieramy owoce granatu.

Do szklanki wlewamy 1/4 jej wysokości - gorącej wody dodajemy do niej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej. Mieszamy do momentu połączenia się składników.

Zimną śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i stopniowo, po łyżce dodajemy do niej serek mascarpone. Równocześnie cały czas ubijając składniki. Następnie powoli wlewamy żelatynę - najlepiej wlewać ją po ściankach naczynia. Jednocześnie pamiętamy, że żelatyna nie może być gorąca a jedynie letnia. Ubijamy. Dodajemy z półtorej owoca (pestki - owoce) granatu i mieszamy wszystko.


Do ozdoby:
  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 36% do ciast, deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • połowa pestek- owocu granata

Na talerzyku ścieramy na drobnej tarce białą czekoladę.

Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę i ją ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy do połączenia się składników.


Wykonanie:
  • dżem truskawkowy

Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części.

Pierwszą część smarujemy 4 łyżkami dżemu truskawkowego. Wykładamy na niego masę z granatem. Drugą część biszkoptu także smarujemy 4 łyżkami dżemu truskawkowego. Tą stroną na której jest dżem przykrywamy masę. Górną część biszkoptu także smarujemy 4 łyżkami dżemu truskawkowego na który wykładamy ubitą śmietanę kremówkę. I równomiernie ją rozkładamy. Następnie śmietanę kremówkę posypujemy startą białą czekoladą i zdobimy pestkami - owocu granata.

Ciasto na 2 - 3 godziny wkładamy do lodówki.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon