Ciasto z bakaliami i owocami - "śmietnik"

Jeśli ktoś uwielbia dużą ilość bakali, gruszek i jabłek w cieście to jest to przepis w sam raz dla niego. W cieście jest więcej tych smakołyków niżeli samego ciasta bo ciasto stało się tu tylko dodatkiem.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy do nagrzania.


Składniki na 20 kawałków ciasta:
  • 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1/ 2 kostka margaryny (125 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 duże jabłka
  • 3 duże gruszki

Tłuszcz roztapiamy.

Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy im gniazda i kroimy w kostkę. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy razem do jednego naczynia. Jajka w całości wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier a następnie ubijamy mikserem. Jajka i cukier powinny się połączyć w jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy rozpuszczoną margarynę- ubijamy, a następnie przesiane sypkie produkty i dalej ubijamy. Wrzucamy do surowego ciasta bakalie oraz pokrojone w kostkę owoce i mieszamy łyżką drewnianą.

Nagrzewamy piekarnik.

Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 - 45 minut. (funkcja - termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Do ozdoby:
  • 1 białko
  • 1 kopiasta szklanka cukru pudru
  • garść ( 20 sztuk ) żurawiny suszonej
  • garść ( 20 sztuk) orzechów włoskich
  • jedno małe jabłko

Białko trochę podbijamy mikserem dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Lukier wylewamy na zimne ciasto. Jabłko dzielimy na 20 listków. Bakalie i listki jabłka układamy na wylanym lukrze.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon