Ciasto ucierane ze śliwką i kruszonką

Ciasto idealne na lato- ucierane, ze śliwkami z polskich sadów, ta niebiańska kruszonka.... jeszcze kawa.... i nic więcej do szczęścia nie trzeba :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej/tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo jajka- ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko wyrabiamy na gęste, jednolite ciasto.


Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 6 łyżek cukru kryształu

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Dłońmi łączymy składniki aż uzyskamy grudki.


Dodatkowo:
  • 700 g śliwek węgierek
  • 2 -3 łyżki cukru pudru

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.


Wykonanie:

Surowe ciasto równomiernie rozkładamy na wcześniej przygotowanej blaszce. Na cieście układamy połówki śliwek skórką do spodu (zdjęcia powyżej) i posypujemy owoce kruszonką.

Surowe ciasto pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon