Ciasto "Tiramisu"

Niesamowicie aromatyczna kawa, delikatne mascarpone i do tego amaretto – prawdziwa klasyka włoskich deserów "Tiramisu". Przyznam że przepis idealny, pyszny a zarazem niesamowicie delikatny. I oczywiście nie może zabraknąć naszych polskich truskawek.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na krem:
  • 9 sztuk surowych żółtek (jajka wielkość L)
  • 240 g cukru kryształu
  • 750 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g
  • 1/2 szklanki wody

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier kryształ i doprowadzamy do zagotowania, aż powstanie syrop (syrop I stopnia).

Żółtka przekładamy do miski ubijamy na puch. Do masy jajecznej stopniowo wlewamy syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki.


Składniki na poncz kawowy:
  • 250 ml espresso
  • 100 ml amaretto
  • 90 g cukru kryształu

Do niewielkiego garnka wlewamy kawę espresso, dodajemy cukier i wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Syrop kawowy odstawiamy do przestygnięcia a następnie dodajemy do niego amaretto i mieszamy.


Dodatkowo:
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3-4 łyżki naturalnego kakao
  • truskawki
  • listki mięty

Wykonanie:

Na dno blaszki do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) układamy pierwszą warstwę podłużnych biszkoptów ówcześnie nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu (1/2 ilości kremu), który przykrywamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkopty ponownie kładziemy pozostałą część kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 4 godziny (ja pozostawiłam na całą noc).

Po wyjęciu z lodówki tiramisu oprószamy kakao, zdobimy truskawkami oraz listkami mięty.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 23/05/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon