Ciasto tęczowe

Dziś, przez tą ponurą pogodę, od samego rana przyległa do mnie fraza "... troszeczkę ziemi, troszeczkę słońca..." i temu miałam ochotę na kolorowe, bakaliowe, owocowe a do tego lekkie ciasto. Szperałam po różnych swych , sieciowych oraz książkowych przepisach ale nic mnie nie zadowalała więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce ... i powstała moja zachcianka ... :)

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 6 całych, surowych jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej /tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy / miksujemy na gładką , jasnozłotą masę. Do powstałej masy jajecznej wlewamy olej - ucieramy.

Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę przekładamy do miski z jasnozłotą masą jajeczną i za pomocą łyżki drewnianej (lub pałką - jak ucieraliśmy ciasto w makutrze) łączymy delikatnie składniki. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gładką, jednolita , surową masę przekładamy do prostokątnej blachy i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut - do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięci.


Składniki na mus:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki gorącego mleka
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej

W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do przestygnięcia.

Do miski wlewamy jogurt naturalny , dodajemy do niego serek mascarpone oraz cukier puder. Wszystko miksujemy tak długo ,aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie wlewamy mleko z rozpuszczoną żelatyną i ponownie dokładnie łączymy składniki.

Powstały mus wkładamy na 5- 10 minut do lodówki by lekko stężał ale nie całkowicie.

Mus przygotowujemy dopiero gdy mamy zastygnięte galaretki.


Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 kolorowe, sypkie galaretki ( zielona, czerwona i pomarańczowa)
  • 3 x 300 ml gorącej wody

Każdą sypką galaretkę (osobno) rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Do 3 niewielkich foremek ( 20 x 20 cm) wyłożonych folią aluminiową , wlewamy galaretki i pozostawiamy je do przestygnięcia. Zastygnięte galaretki kroimy w kostkę ( 1 x 1 cm).

Po 10 sztuk kostek, każdego koloru kroimy drobniej, przekładamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy.

Czekoladę łamiemy/ kroimy w drobną ale "wyrazistą" kostkę.

Brzoskwinie w syropie odsączamy na sitku a następnie kroimy je w kostkę 1,5 x 1,5 cm


Wykonanie:

Z jogurtowo - serowego musu , do niewielkiej miseczki odkładamy z 8-9 łyżek masy a następnie do większej jego części przekładamy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki (1 x 1 cm), czekoladę oraz brzoskwinie. Wszystko mieszamy.

Upieczony , przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na pół.

Jeden z placków wkładamy do czystej blachy (w której piekliśmy biszkopt i który ówcześnie wyłożonej czystym papierem do pieczenia) na niego wykładamy mus z bakaliami oraz owocami, rozkładamy równomiernie i przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy. Na wierzch rozsmarowujemy odłożony wcześniej mus jogurtowo- serowy. Dodatkowo ciasto zdobimy pokrojoną w drobną kostkę, galaretką.

Ciasto wkładamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/04/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon