Ciasto słonecznikowiec

Proponuję zakasać rękawy i wykonać bardzo czekoladowe ciast, które przełożone masą kajmakową z karmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem, śmietana kremówką i czekoladowymi kulkami poruszy nasze kupki smakowe. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone dzięki dużej ilości alkoholu :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na czekoladowe ciasto biszkoptowe:
  • 2 x 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 x 100 g miękkiego masła
  • 2 x 3 jajka (wielkość L)
  • 2 x 80 g cukru kryształu
  • 2 x 80 g mąki pszennej
  • 2 x 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciemną czekoladę siekamy, przekładamy ją wraz z miękkim masłem do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Gdy dobrze się nam połączą składniki wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą konsystencję. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowe ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej blachy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopty pozostawiamy w piekarniku by przestygły.

Z podanych składników należy przygotować dwa jednakowe czekoladowe biszkopty.


Składniki na masę kajmakowo- słonecznikową:
  • 2 puszki masy krówkowej (800 g)
  • 500 g słonecznika łuskanego
  • 150g cukru kryształu
  • 500 g miękkiego masła
  • 6 łyżek mleka
  • 1 kieliszek alkoholu

Do rondla przekładamy 80 g masła i dodajemy do niego cukier kryształ, mleko oraz pestki słonecznika łuskanego.Rondel wstawiamy na palnik i gotujemy składniki przez około 15 minut by płyn odparował - nie zapominamy o mieszaniu. Słonecznik z rondla przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy go w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut. Podprażony słonecznik wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kruszymy go.

Do makutry przekładamy miękkie i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy masę kajmakową- rozcieramy. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę a na sam koniec wsypujemy podprażony, pokruszony słonecznik - mieszamy.


Składniki na pącz:
  • 500 ml zaparzonej, mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 2 kieliszki wódki

W miseczce mieszamy napar z kawy wraz z alkoholem.


Dodatkowo:
  • 500 g herbatników
  • 5 łyżek kremu czekoladowego
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 400 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki sypkiej kawy cappuccino

Ze ścinek pozostałych z czekoladowych biszkoptów, z 200 g rozkruszonych herbatników oraz z kremu czekoladowego robimy miękką masę z której formujemy kulki. Powstałe kuleczki obtaczamy w naturalnym kakao (powinniśmy uzyskać 20 sztuk).

Śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 69. Śmietanę umieszczamy w lodówce na czas przygotowywania ciasta.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony, czekoladowy biszkopt nasączamy pączem na który równomiernie wykładamy połowę masy kajmakowo - słonecznikowej. Na masie układamy dwie warstwy nasączonych w pączu herbatników. Na herbatniki rozkładamy równomiernie pozostałą masę kajmamowo - słonecznikową, która przykrywamy drugim czekoladowym biszkoptem (który ówcześnie nasączyliśmy pączem). Na biszkopt wyciskamy śmietanę kremówkę, oprószamy ją sypką kawą cappuccino. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny (u mnie było całą noc w lodówce).

Tuż przed podaniem każdy kawałek ciasta zdobimy kulką czekoladową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/02/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon