Ciasto pomarańczowo-mandarynkowe

No i powiem nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez mandarynek czy też pomarańczy. Bez tego owocu ani rusz :-). Może się to wydawać śmieszne ale taka prawda. Ja dziś zakasałam rękawy i upiekłam ciasto w roli głównej - mandarynki i pomarańcze.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 3 surowych jaja (wielkość L)
  • 70 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru kryształu
  • 10 g naturalnego kakao
  • 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną i naturalnym kakao.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowe ciasto pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.


Składniki na masę kisielową:
  • 250 ml soku pomarańczowego lub z mandarynek
  • 1 opakowanie sypkiego kisielu o smaku pomarańczowym
  • 50 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru

Do rondelka wlewamy sok i dodajemy do niego cukier kryształ. Rondelek wstawiamy na mały ogień. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy kisiel. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Powstały kisiel gotujemy jeszcze 2-3 minuty a następnie ściągamy z palnika. Kisiel przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy/ miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny kisiel. Ucieramy.


Składniki na masę ze śmietany kremówki:
  • 1 l śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
  • 250 ml wrzącej wody

We wrzątku rozpuszczamy sypką galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego zastygnięcia.

Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy lekko zastygłą galaretkę - mieszamy.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
  • 800 ml wrzącej wody
  • 6-7 sztuk mandarynek lub 3 pomarańcze

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Owoce obieramy ze skórki, jeśli używamy pomarańczy kroimy je w plastry, które następnie przecinamy na pół.


Wykonanie:

Blaszkę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej podwójnie) i na jej dno umieszczamy upieczony, przestudzony, czekoladowy biszkopt. Na biszkopcie równomiernie rozkładamy masę kisielową a na niej śmietanę z kawałkami galaretki. Na wierzchu kremówki układamy listki mandarynki lub połówki pomarańczy i zalewamy je lekko stężałą galaretką. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce by galaretka dobrze stężała (najlepiej ciasto pozostawić na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon