Ciasto "Marysieńka"

Ciasto "Marysieńka" znalazłam w przepisach Babci Ziuty. A, że pora na orzechy, a do tego ciasto idealne jest na każda uroczystość - postanowiłam je upiec. Bo czy można się oprzeć czekoladowemu biszkoptowi, orzechom włoskim i jakże kremowej a zarazem budyniowej masie?.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 7 surowych jaja (wielkość L)
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru kryształu
  • 20 g naturalnego kakao
  • 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną i naturalnym kakao.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowe ciasto rozlewamy po równo do dwóch jednakowych blach i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopty pozostawiamy w piekarniku by przestygły.


Składniki na ciasto orzechowe:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 5 surowych białek (z jajek wielkości L)
  • 200 g cukru kryształu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Orzechy siekamy na dość drobne kawałki i mieszamy je z mąką pszenną

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia i płynny miód- cały czas ubijamy.. Do powstałej masy dodajemy stopniowo orzechy wymieszane z mąką i delikatnie mieszamy (powoli by piana nie opadła).

Surowe ciasto białkowo-orzechowe przekładamy do formy i pieczemy w 170 stopniach Celsiusza przez około 30-35 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku by przestygły.


Składniki na masę budyniową:
  • 600 ml mleka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 kieliszek wódki

Do kubka wlewamy 150 ml mleka i rozpuszczamy w nim żółtka oraz mąkę ziemniaczaną - za pomocą rogalki lub miksera.

Pozostałą część (450 ml) mleka wlewamy do rondelka dodajemy do niego cukier kryształ, ziarenka z laski wanilii i wstawiamy na palnik i gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubeczka. Powstałą budyń gotującego na bardzo wolnym ogniu około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka rumu

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 50 - 60 g całych połówek orzechów włoskich
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Na upieczony, przestudzony biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, którą przykrywamy ciastem orzechowym. Na wierzch ciasta orzechowego rozkładamy równomiernie pozostałą część masy, którą przykrywamy drugim biszkoptem czekoladowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i zdobimy zmielonymi orzechami włoskimi i jego połówkami. Ciasto umieszczamy na 3 godziny w lodówce (a najlepiej ciasto pozostawić na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon