Ciasto "mandarynkowy puch"

Zostało mi trochę herbatników a jakiś deser po obiedzie by się przydał.... czary mary i powstało ciacho z herbatnikowym spodem, wkładką czekoladowo-bakaliową, do tego śmietankowy puch, trochę mandarynek i galaretka, dużo galaretki :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na wkładkę czekoladowo-bakaliową:
  • 300 g suchych ciastek bez nadzienia np. biszkoptów lub herbatników
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 szklanka miksu bakalii (orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej itp.)

Gorzką czekoladę łamiemy w drobne kostki, kawałki i przekładamy je do szklanej, metalowej miski. Miskę z czekoladą umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda się nam nie wlała do czekolady) i mieszając rozpuszczamy czekoladę aż uzyskamy płynną konsystencję. Do płynnej czekolady dodajemy masło - mieszamy.

Suche ciastka przekładamy do woreczka (herbatniki) i za pomocą wałka kruszymy je na pył. Pokruszone ciastka przekładamy do miski.

Do ciastek dodajemy bakalie (orzechy siekamy na mniejsze kawałki), wlewamy płynną czekoladę i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.


Dodatkowo:
  • 1 l śmietany do tortów ( lub 1,5 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów + 3 łyżki cukru pudru)

Krem śmietanowy (lub też śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem) wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku np. pomarańczowym
  • 800 ml wrzącej wody
  • 6 dużych mandarynek

Owoce obieramy ze skórki i kroimy na plastry o grubości około 1 cm.

We wrzącej wodzie rozpuszczamy obie sypkie galaretki i pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Spód blaszki wykładamy herbatnikami a następnie równomiernie rozkładamy na nich wkładkę herbatnikowo-bakaliową. Blaszkę umieszczamy na około godzinę w lodówce by wkładka się zwarła. Po godzinie wykładamy blachę z lodówki i wykładamy na wierzch ciasta krem śmietanowy. Na kremie układamy plastry mandarynek i wylewamy lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na około 3 godziny (ja pozostawiłam je na noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon