Ciasto makowe na cieście francuskim

Moją propozycją na dziś jest bardzo cienkie ciasto makowe. Blaty tego ciasta w brew pozorom to ciasto francuskie. Ciasto zostało przełożone cienką warstwą masy makowej z różnorakimi bakaliami i oblane lukrem powstałym na bazie rumu. Polecam.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę do prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 225 g mąki pszennej / tortowej
  • 170 g masła
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło. Ciasto siekamy nożem tak długo aż powstanie zwarta jednolita kula ( u mnie wyrabianie ciasta trwało około 15 minut).

Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki.

Przepis na ciasto został zaczerpnięty z przepisów siostry Anastazji " przepis na ciasto francuskie" i lekko zmodyfikowany.


Składniki na masę makową:
  • 350 g masy makowej (z puszki)
  • 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/ 3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki rumu

Na patelnie dajemy wszystkie powyższe składniki i smażymy je około 10 minut. Masę makową z bakaliami mieszamy.


Polewa lukrowa:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 kieliszka rumu
  • 2 łyżki przegotowanej wody

Do miseczki dajemy cukier, wodę i alkohol. Składniki łączymy na jednolitą masę.

Lukier najlepiej robić dopiero po upieczeniu i przestudzeniu ciasta.


Dodatkowo:
  • 1/3 szklanki suchego maku

Wykonanie:

Jeden rozwałkowany płat, surowego ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na ciasto rozkładamy równomiernie masę makową, którą przykrywamy drugim płatem surowego ciasta.

Ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut na przed ostatnim segmencie w piekarniku (funkcja piekarnika - termoobieg). Ciasto pieczemy na złoto-brązowy kolor.

Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.

Zimne ciasto polewamy lukrem rumowym i zdobimy suchym makiem.

Ciasto odstawiamy na około 30 minut by lukier dobrze zastygł.

Smacznego


Data publikacji: 23/03/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon