Ciasto korzenne z masą grysikową

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż i dla tego warto przetestować nowe przepisy bo nie tylko prezentami można zaskoczyć najbliższych ale i słodkościami jakie w tych szczególnych dniach zaserwujemy.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 25 x 40 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na placek korzenny:
  • 3 x 175 g mąki pszennej / tortowej
  • 3 x 170 g cukru pudru
  • 3 x 65 g masła
  • 3 x 2 jaja (wielkość L)
  • 125 ml mleka letniego
  • 3 x 60 g naturalnego kakao
  • 3 x 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 x 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 3 x 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 x 1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder, żółtka, przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wraz z letnim mlekiem- wszystko dokładnie ucieramy. Do powstałej masy dodajemy kakao oraz z utłuczonymi korzeniami a następnie delikatnie wcieramy ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Z podanego przepisu pieczemy 3 blaty ciasta.


Składniki na masę grysikową:
  • 750 ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny ekspresowej (grysiku)
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 300 g miękkiego masła

Do garnka z podwójnym dnem wlewamy mleko i dodajemy do niego cukier kryształ. Garnek wstawiamy na palnik i dzięki temu składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy grysik około 5-10 minut ( ma nam zgęstnieć), ciągle mieszając by nam się nie przypalił. Ugotowany grysik ściągamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia (zostawiłam go na 12 godzin).

Do makutry przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny, ugotowany grysik (kasze mannę) i dobrze rozcieramy.


Dodatkowo:
  • 200 g polewy z białej czekolady
  • 300 g gęstych powideł śliwkowych
  • 250 g bakalii (orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej itp.)

Białą polewę czekoladową rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu.


Wykonanie:

Każdy blat ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i przekładamy masą grysikową. Ostatni placek również smarujemy delikatnie powidłami posypujemy warstwą wszelakiego rodzaju bakalii i polewamy białą czekoladą.

Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na 3 godziny (a najlepiej na cała noc) by ciasto się "przegryzło".

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon