Ciasto "Kora orzechowa"

Pyszne ciasto powstało na bazie dwóch blatów bakaliowych, które przełożyłam domową masą brzoskwiniową w której zatopiłam delicje, przykryłam soczystymi brzoskwiniami i pyszna galaretką. Idealna słodycz do popołudniowej kawy z koleżanką.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto bakaliowe:
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 białek (z jajek wielości L)
  • 3 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 150 g cukru kryształu

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodajemy zmielone orzechy włoskie - mieszamy.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki oraz bakalie i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowe ciasto wlewamy do przygotowanych wcześniej dwóch jednakich blach do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopty pozostawiamy w piekarniku by przestygły.


Składniki na masę brzoskwiniową:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)
  • 300 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 300 g miękkiego masła

Brzoskwinie odsączamy z syropu. Syrop wlewamy do rondelka dolewamy do niego 100 ml wody, wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania płynu.

Do kubka wlewamy 200 ml wody i rozpuszczamy w nim żółtka wraz z sypkimi budyniami- za pomocą rogalki lub miksera.

Do gotującego się syropu wlewamy masę z kubeczka. Powstałą budyń gotującego na bardzo wolnym ogniu około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń.

Z gotowej masy odkładamy 3 łyżki do miseczki.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania ciastek „Delicje“ o smaku pomarańczowym
  • 1/3 szklanki kawy z ekspresu
  • 1/3 szklanki wódki, rumu lub likieru pomarańczowego
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • 800 ml wrzącej wody

We wrzątku rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy je do przestudzenia-wręcz lekkiego stężenia.

Brzoskwinie które wcześniej odsączyliśmy z syropu kroimy na listki (o grubości około 4-5 mm).

W szklance łączymy napar kawowy wraz z alkoholem.


Wykonanie:

Na upieczony, przestudzony biszkopt bakaliowy wykładamy połowę masy na której umieszczamy namoczone "delicje" w naparze kawowo-alkoholowym i przykrywamy je pozostałą częścią masy. Masę przykrywamy drugim biszkoptem bakaliowym. Wierzch cista smarujemy masą (masą którą wcześniej odłożyliśmy do miseczki) i układamy na niej listki brzoskwiń. Na owoce przekładamy lekko stężałą galaretkę.

Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na około 3 godziny (ja pozostawiłam ciasto na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/09/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon