Ciasto Bounty

Kto uwielbia batoniki bounty ten na pewno zakocha się w tym cieście - pysznym, bardzo kokosowym, lekko czekoladowym. Nikt nie zaprzestanie na jednym kawałeczku.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka (wielkość M)
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g naturalnego kakao
  • 50 g wiórków kokosowych

Mąkę wraz z naturalnym kakao przesiewamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowe ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej blachy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopty pozostawiamy w piekarniku by przestygły.


Składniki na masę kokosową:
  • 700 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 250g masła
  • 150g cukru
  • 300g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek likieru Malibu

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło i doprowadzamy do rozpuszczenia i zagotowania się składników. Do gotującego się płynu dodajemy kasze manną i dokładnie ją rozcieramy (tak by nie powstały grudki). Kaszę gotujemy z 3 minuty i dosypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy likier. Chwile wszystko gotujemy- nie zapominamy o mieszaniu. Gotową masę ściągamy z palnika, przykrywamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%

Ciemną czekoladę siekamy, przekładamy ją wraz ze śmietaną kremówką do metalowej miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie - rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu.


Do nasączenia:
  • 1/ 3 szklanki mleka
  • 1,5 kieliszka likieru Malibu

Mleko wraz z likierem łączymy.


Dodatkowo:
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 30 g kostek kokosowych

Czekoladę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.


Wykonanie:

Blachę w której był pieczony biszkopt ponownie wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Do blaszki wkładamy upieczony, przestudzony biszkopt który dobrze nasączamy mieszanina likieru i mleka. Na ciasto równomiernie wykładamy lekko ciepłą masę kokosową. Blaszkę przykrywamy folią spożywcza i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce by masa dobrze zastygła. Następnie na zimną masę kokosową wylewamy polewę czekoladową, posypujemy ją mocno startą czekolad∑ oraz zdobimy kostkami kokosowymi. tak przygotowane ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na około 3 godziny (ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/02/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon