Ciasto "Borówkowe Marzenie"

Sama nazwa ciasta mów więcej niż tysiące słów - "borówkowe marzenie".

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ucierany biszkopt :
  • 2 całe jajka (wielkość M/L)
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu o smaku śmietankowym (1 x 40 g)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego / słonecznikowego
  • 1 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną/tortową, sypki budyń i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka, olej i wodę. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką (ewentualnie na najniższych obrotach miksera łączymy składniki). Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25-20 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na krem jagodowy:
  • 1 l śmietany do tortów ( lub 1,5 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów + 3 łyżki cukru pudru)
  • 500 g jagód/ borówek leśnych

Krem śmietanowy (lub też śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem) wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Z gotowego kremu odkładamy 6-7 łyżek do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki a następnie do pozostałej części dodajemy umyte i przebrane jagody i wszystko dokładnie łączymy.


Składniki na wkładkę z galaretki jogurtowej:
  • 200 g jagód/ borówek leśnych
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku jagodowym
  • 200 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę.

Do miski wsypujemy umyte i przebrane jagody, za pomocą blendera miażdżymy a następnie łączymy je z rozpuszczoną galaretką.

Galaretkę pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Dodatkowo:
  • 100 g jagód/ borówek leśnych

Jagody przebieramy i myjemy.


Wykonanie;

Formę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy podwójnym papierem do pieczenia i na jej spód kładziemy upieczony, przestudzony biszkopt. Na biszkopt wykładamy krem śmietanowo- jagodowy a na niego lekko stężałą galaretkę jagodową. Całość umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę by galaretka dobrze stężała.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i na jego wierzchu za pomocą worka cukierniczego wyciskamy niewielkie rozetki. Ciasto ponownie umieszczamy na około godzinę do lodówki (ja pozostawiłam je na całą noc).

Tuż przed podaniem wierzch każdego kawałku zdobimy jagodami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon