Ciasto Prince Polo z gruszką

Prosty biszkopt a do tego wariacja w postaci śmietany z dodatkami ciemnej i białej czekolady, gruszkami ze "słoika", pokruszonymi ciastkami prince polo i ta pomarańczowa galaretka.... taką propozycję mam dla Was na weekend. Mam nadzieje, że będzie on również udany jak u mnie :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 3 surowe jaja (wielkość L)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.


Składniki na krem:
  • 3 sztuki ciastek Prince Polo XXL
  • 1 litr śmietany śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • gruszki z kompotu / puszki (dałam gruszki z połowy słoja litrowego)

Gruszki odcedzamy z kompotu i kroimy na większą kostkę.

Ciemną i białą czekoladę siekamy na drobne cząstki.

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno (uważamy by śmietany nie przebić). Do ubitej kremówki dodajemy gruszki, czekolady i mieszamy łyżką by składniki połączyły się ze sobą.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku np. pomarańczowym
  • 800 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy obie sypkie galaretki i pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Blaszkę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy czystym arkuszem papieru do pieczenia. Na jej dno umieszczamy upieczony, przestudzony biszkopt a na nim równomiernie rozpieszczamy masę. Ciasto wkładamy na około 2 godziny do lodówki.

Po upływie dwóch godzin ciasto wykładamy z lodówki i na wierzchu masy śmietanowej wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) by składniki dobrze stężały.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon