Ciastka żytnie z bakaliami

Najsmaczniejsze bo na płatkach żytnich z dodatkiem rodzynek i moreli. Proste, pożywne, idealne jako przekąska.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 22 sztuki ciastek o średnicy 8 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g płatków żytnich
  • 70 grodzynek
  • 70 g suszonych moreli
  • 300 ml letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Płatki żytnie mielimy (nie koniecznie na pył).

Morele siekamy drobno.

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło oraz miód. Składniki podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą ze sobą.

Do miski wsypujemy zmielone płatki żytnie, sodę oczyszczoną, bakalie i zalewamy gorącym płynem. Dokładnie mieszamy łyżką drewnianą, następnie zarabiamy na stolnicy, wałkujemy na grubość 5-6 mm i za pomocą formy wycinamy okręgi (o średnicy 8 cm). wycięte ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je na blaszce do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon