Ciastka z masą ananasową

Proste ale jak że pyszne cytrynowe, kruche ciasto przełożone delikatną masą ananasową. Tak zaczynamy tydzień....... :-)

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 2 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 330 g mąki krupczatki
  • 60 g cukru pudru
  • 180 g schłodzonego masła
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy masło, kwaśną śmietanę, jajko, sok oraz startą skórkę z cytryny. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Z płatu ciasta, za pomocą karbowanej, okrągłej foremki wycinamy okręgi (u mnie wielkość 5 cm) - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę ananasową:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 x 60 g)
  • 1 duża puszka soku z ananasa (waga ok. 820 g z syropem)
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Ananasa odsączamy z syropu. Syrop wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania płynu.

Do kubka wlewamy 100 ml wody i rozpuszczamy w nim sypki budyń- za pomocą rogalki lub miksera.

Do gotującego się syropu wlewamy krochmal z kubeczka. Powstałą budyń gotującego na bardzo wolnym ogniu około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką (u mnie końcówka nr 69).


Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Na połowę upieczonych, przestudzonych ciasteczek wyciskamy warstwę masy ananasowej którą przykrywamy pozostałymi ciasteczkami. Każde ciasteczko, z wierzchu, tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon